Hujung minggu macam ni apa kata kita masak ayam butter milk- mudah, senang dan sedap!
Bahan-bahan:
- Isi ayam (dipotong kecil)
- 1/4 butter
- 1 sudu susu pekat
- 1/2 cawan air
- Tepung gandum
- 1 biji telur
- Daun kari (penarik bau)
Cara-cara
- Panaskan minyak.
- Celupkan isi ayam dengan telur kemudian tepung. Goreng sehingga kuning keemasan.
- Angkat ayam dan letak tepi.
- Cairkkan butter.
- Masukkan susu pekat dan air. Jika nak berkuah, lebih kan air. Kacau hingga sebati.
- Untuk pekat, boleh masuk (1 sudu tepung dicairkan dengan 1/4 cawan air panas)
- Masukkan daun kari. Kalau tiada pun tak apa. Tak perlu garam atau penambah perisa sebab butter dah masin dan susu dah manis
- Gaulkan kuah butter milk dan ayam goreng tadi.
- Siap!
Selamat berhujung minggu =)
No comments:
Post a Comment