Nuffnang Ads

Thursday, 13 November 2014

Menggunakan Fuseki dan fail ontologi

Kita dah berjaya install Fuseki, sekarang kita main dengan Fuseki pula,

1. Upload fail ontologi contoh: gender.owl



2. Sekiranya success, fuseki dapat membace triples yang ada didalam ontologi seterusnya menyimpan data tersebut dalam servernya.



3 Query : Taip atau copy/paste code untuk query RDF dari ontologi



4 Result: Paparan hasil quey untuk Subject and Object



5 Update: Update data ontologi yang telah di upload tadi


Ain dalam tempoh nak memahami Fuseki ni, masih belajar. Nanti update lagi... =)


Masalah untuk install Fuseki

Mungkin ada yang gagal untuk update fuseki server, terdapat beberapa punca, antaranya:

1. Tiada java dalam machine anda.
  • Download folder java yang terbaru, (ain guna java 1.7.0)
  • Copy location bin java, (C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_55)
  • Right click Computer > Properties > Advanced System Setting >  Environments Variables. Lihat System Variable dan cari Path > edit.
  • Paste link Java tanpa membuang link asal dalam Path
  • Sekarang, taip semula command update untuk fuseki.


2. _JAVA_OPTIONS
   
    Dalam user variable,  tambah  variable = _JAVA_OPTIONS dan value = -Xmx512M


   

















3. Internal Memory (RAM) kecil.
    2gb xckup, sekurang-kurangnya machine anda mempunyai spec 4gb RAM. Pergi kedai, upgrade         RAM. Lepastu taip command update fuseki..



Setelah selesai step 1 /2, jalan command update. lihat tutorial cara install fuseki


=)

Terjadi pada diri sendiri.. Seminggu buat tak succes, last-last terpaksa jumpa En.Zanes untuk minta tolong, Terima kasih sangat =) Semoga en bejaya siap kan Phd dengan jayanya.. Insya Allah.

Terima kasih juga pada en. tunang sebab tolong tukarkan RAM ke 4gb....sayang sangat =)  Walaupun melayang RM125..tapi duit boleh dicari kan..hahha


~Terima kasih Allah


Cara install Fuseki


Fuseki bertindak sebagai server untuk SPARQL. SPARQL sama seperti SQL, -yakni query data tetapi yang berbezanya SQL merupakan command untuk PHP, dan SPARQL untuk RDF. Fuseki juga membenarkan fail ontology untuk:-

  • upload
  • update
  • query

di dalam browser. Kemudian, kita boleh melihat result untuk aktiviti diatas terjadi tanpa mengubah fail yang asal. Berbeza dengan Protege, ianya merupakan tools untuk membina ontologi serta menjalankan query tetapi bukan di browser. Sebab tu, kita perlu install Fuseki untuk menjalankan aktiviti secara HTTP.

Langkah-langkah 


1. Download Fuseki di ( http://jena.apache.org/download/index.cgi )
2. Extract ke mana-mana folder, (masuk dalam C:/ je, senang nak cari.)

3. Buka cmd. Masuk ke dalam folder jena-fuseki. (Nama folder mungkin berbeza).
    Taip command (fuseki-server --update --mem /ds)



4. Buka localhost:3030 di browser

    



Berjaya!!

Opss, ada yang mungkin bermasalah? lihat masalah untuk install Fuseki




Tuesday, 11 November 2014

PSM - membangunkan ontologi

Sem terakhir,.. tinggal beberapa subjek lagi untuk dihabiskan dan antara subjek yang paling menduga kecekalan hati adalah PSM. Development of Heart Disease Ontology menjadi cabaran yang ain terima. Tertekan tapi masih cuba selagi yang terdaya.

Ontologi menerangkan konsep untuk sesuatu perkara. Ia bukan pengkalan data tetapi menyimpan perbendaharaan kata agar setiap istilah mempuyai maksud yang boleh difahami bukan sahaja manusia tetapi komputer. Ini menjadikan komputer bersifat lebih pandai (intelligent) untuk mencapai kehendak manusia.

Terdapat pelbagai tools yang boleh digunakan untuk membangunkan ontology antaranya, Protege dan Jena. Bahasa yang digunakan meliputi XML, XMLs, RDF, RDFs dan OWL. Kalau kite menggunakan Protege, secara automatik, file akan disimpan dalam format .owl. 

interface Protege
Sebelum membina ontologi, adalah penting untuk kita memastikan jika terdapat sebarang ontologi yang berkait wujud. Jika ada,gunakan semula agar kita tidak perlu membina semula ontologi dari awal. Ontologi adalah open source, membenarkan perkongsian dengan sesiapa sahaja agar isi kandungan dapat ditambah untuk penambahbaikan.

Persoalannye, mengapa kita mengunakan ontologi?

Data didalam web dihubungkan melalui link. Untuk mencapai dari 1 sumber ke sumber yang lain, pengguna memerlukan keywords yang sesuai. Namun, masalah akan timbul sekiranya komputer gagal memahami apa yang pengguna mahukan. Dengan menggunakan ontologi, data antara pelbagai konsep dapat dihubungkan kerana wujudkannya hubungan / properties antara setiap terms.

Contohnya, 

sumber: http://www.daconta.us/briefs/why-ontology-general.pdf
Setiap terms dihubungkan antara satu sama lain dengan menggunakan properties (warna merah). Andaikan, Tiket, RentalCar dan Hotel merupakan 3 ontologi yang berlainan tetapi digabungkan untuk membantu capaian maklumat dengan lebih tepat dan bermakna.

Kesimpulannya, ontologi merupakan satu kefahaman yang memerlukan lebih kajian dan pemahaman. Usaha yang berterusan perlu untuk membantu komputer dan manusia memahami antara satu sama lain.



fuhhh....