Nuffnang Ads

Wednesday, 16 April 2014

Penjagaan sugar glider

Sugar Glider adalah haiwan kecil yang sangat jinak dan comel. Seperti tupai, tapi dengan saiz yang lebih kecil. Jangka hayat bagi SG boleh mencecah sehingga 15 tahun. Biasanya,SG diperlihara secara berpasangan kerana mereka perlukan kasih sayang yang sangat banyak. Kenapa name die sugar glider? sebab die suke melompat, jalan pon melompat.

SG boleh diperoleh dari harga RM150, bergantung dimana anda membelinya, sama ada secara Cash on delivery (COD), beli di kedai haiwan (eg: kedai dlm mall, Danau Kota). Berhati-hati dalam membeli SG baik online mahupun face to face. takut kene tipu.

PENJAGAAN SUGAR GLIDER:

1. Tempat tinggal
SG tinggal dalam sangkar, beli lah sangkar yang sesuai mengikut bilangan SG, lagi besar, lagi bagus. Boleh die bermain dengan puas. Pastikan anda RAJIN dan PEMBERSIH. sangkar SG perlu kerap dibersihkan untuk mengelak sebarang jangkitan kuman, bakteria dan semut.

2. Makanan
Makanan SG sangat sensitif. Banyakkan protein,vitamin dan makanan yang berkhasiat. Contoh, pallet, ayam rebus, telur rebus, buah dan sayur segar (epal dll), Boleh beri snack juga, seperti fillet, buah kering dan meal worm. Berikan air suam (sudah dimasak) dan bukan air paip.

3. Bermain
Belikan alat untuk SG bermain agar die sentiasa aktif. Pastikan barang permainan selamat dan tidak mengandungi material yang bertoksid. Luangkan masa untuk bermain bersama SG anda agar ikatan (bond) dapat dieratkan.


  
Akhir sekali, join group2 SG, sama ada perjumpaan mahupun di FB, seperti SUGAR GLIDER MALAYSIA untuk mendapatkan nasihat, tips dan berkongsi cerita.





Thursday, 10 April 2014

Gambar comel sugar glider

Ain ade sugar glider..comel sangat.. so adorable. Kesayangan ain Pico & Cici. Ade Coco dulu,tapi dah jual kt orang, Coco ni my bodyguard yang jage, tapi die tak boleh jage sebb terlalu buzy. Dorang selalu buat bunyi pelik2, buat sepah, kuku cepat panjang, salalu pee and poo dan macam2 ragam lagi. Tapi, ape pon dorang wat, ain xley marah..sebab sayang sangat.

Sugar glider ain suke makan epal, pallet and fillet. ain takut nak bagi makan pelik2, takot die sakit perut. Nak bagi lain2 pon, ain bg buah lai, melon, carrot, telor rebus..tu pon takot2 nak bagi. Pico sekarang gemok betol, die kuat makan, nasib baik comel.. =)

Dorang kuat tido. kalau tido tu dari pukol 10pg - 3 pagi. 3 pagi waktu dorang paling aktif giler2,..sangkar tu bergoyang2.. kekuatan berkali ganda. time ni memang makan banyak. kene letak epal sepotong and pallet. esok pagi tgok dah bersepah2.

Ain akan lapik sangkar dengan kain. setiap pagi ain akan tukar dan basuh kain dorang. Hancing ~.. lagipon ain taknak dorang terdedah kpd bakteria. Mule2 mcm malas jugk, tapi lame2, ain dah terbiase. bangun tido mesti tgok dorang,settle an sangkar, dan tambah makanan kalau perlu.

Dorang suke sangat susu, tapi susu mahal. beli 1 bekas je..lepastu, minom air suam je...Pico & Cici pandai minom dri btol dorg..hik3x..comel sangat..

Pico termenung

Comelnye pico tido

Pico berjalan-jalan

Pico, cici & coco sedang tido.

pico comel sangat

Pico lagi


Coco tgh climb

3 ekor kucing hitam dan coco

ape tengok2
  
pico tido lagi
  
jalan-jalan tepi tasik

makanan deme

aloloo pico

p/s: Nampak tak asik cakap pasal pico j..hahaha...pico anak emas..tp sayang cici n coco jugak.. ;)


Monday, 7 April 2014

Rock Climbing at Gua Musang,Kelantan

Sukan rock climbing merupakan aktiviti outdoor yang lasak. Hanya untuk mereka yang berjiwa kental dan bersemangat waja, dan paling penting sanggup mengorbankan masa, tenaga dan wang. Paling-paling PENTING lagi, sanggup mengorbangkan jari, tapak tangan, lengan, kulit, tapak kaki dan semua anggota badan. hehe

CRUXS UTHM bersama PETIT CLIMBING CENTER telah mengadakan aktiviti rock climbing bertempat di Kem Etnobotani PLKN,Gua Musang pada Mac yang lalu. Ni aktiviti yang paling sempoi dan best - bentang khemah dan climb sesuke hati pada bila2. Kire bukan program ldk, asik main dalam group je..

Selain rock, MAKANAN die memang best, sweet-sweet gitu. nasi kerabu, nasi ayam...macam2 nasi lagi. Paling best lg, xpayah memasak..hehe..


style lah!

Qirin - dak kecik yang hebat
di tapak climbing
kami - the gegurl

mendongak..hehe
i need more power.. -push up!
meet my Pico

jijan nalo dengan style-nye
Pico pon climbing =P 
briefing sikit
Gathering - CRUXS + PETIT + UIA + Mat Saleh
gurlz, u can do it!
bodyguard
abg sharin - the taiko

hidup ketue!
masok tb..jeles i..

Kalau nak tau lebih lagi tentang sukan climbing ni, boleh lah jengok2 Majalah 3 episod 13 di tonton.com.my


p/s: Gua Musang.. nanti i datang lagi =)