Nuffnang Ads

Thursday, 13 June 2013

How to remove Ubuntu option in Windows 8 start up?

Masalah ain kali ni pula memilih OS bila startup windows. Sekarang Ubuntu ni dah tak boleh pakai..sebab ape ea? tak pasti lah..

So, ain nak remove Ubuntu buat sementara waktu.


1) Uninstall Ubuntu.


2 ) Buka Command Prompt dan run as administrator



3) Taip bcdedit > Enter.


Dari gambar di atas, kita boleh lihat Ubuntu berada pada pilihan terakhir. ade details seperti identifier, device, path dan description.

5) Klik kanan pada mana-mana dalam command prompt > Mark. Select value untuk identifier seperti dibawah. Klik Enter untuk copy value identifier yang panjang berjeler tu.


6) Taip bcdedit/delete. Kemudian klik kanan > Paste > Enter. Ini bermaksud kita akan delete Ubuntu berdasarkan id yang kita copy paste tadi.

delete successful

7) Check system dengan menaip bcdedit sekali lagi. Pastikan details untuk Ubuntu tiada.


Sekarang, cuma ada windows 8, Ini bermaksud proses membuang Ubuntu BERJAYA!! Cer restart lappy dan tengok select option pada startup. Mesti dah tak ada.. =)




3 comments: