Nuffnang Ads

Tuesday, 12 February 2013

Kek Batik Coklat

Kali ni, rase nak makan kek batik..tetibe ngidam gitu..1st time buat ni..maaf lah kalau xsedap..sukatan pon ikot sesedap hati.. =)

Bahan-bahan:
1 peket biskut marie
250 gram buttercup
1 cawan serbuk coklat
1/2 tin susu
1 camca kecil esen vanilla
3/4 cawan milo

 Cara-cara:

  1. Patah-patahkan biskut marie dalam 3 or 4 bahagian.
  2. Cairkan mentega dalam periuk. Kalau ain, panaskan periuk dalam air panas. Ikut kaedah masing-masing lah nak panaskan coklat macam mane ea.
  3. Kemudian, masukkan serbuk coklat dan susu pekat. Kalau nak manis gilezz, curahlah 1 tin. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan esen vanilla dengan tujuan bagi wangi sikit..cewahh..dan kacau lagi.
  5. Masukkan biskut marie dan gaul rata. Kalau nak rangup, gaul sekejap, kalau nak lembik, gaul laa lama-lama. Tutup api.
  6. Dengan biskut yang masih panas, masukkan dalam loyang, penyek-penyek bisktut tue dengan serduk or sudu supaya permukaannya kelihatan agak rata.
  7. Topping: kalau malas basuh periuk, guna je periuk coklat tadi. Cairkan milo + susu + mentega + air sikit. dah sebati, curah atas kek batik tadi..
  8. Tunggu kek sejuk dalam suhu bilik, kemudian baru masukkan dalam peti ais. (Elak masukkan makanan panas dalam peti ais, untuk memelihara kesihatan peti ais anda).
  9. Agak-agak dalam 4 jam camtu, bolehlah dihidang.. =)










No comments:

Post a Comment