Nuffnang Ads

Sunday, 16 October 2011

Membuat klik kanan tidak berfungsi. (disable right click)

Assalamualaikum..


Malam ni, ain nak tunjuk 1 tutorial yang mungkin ramai sudah tahu..mungkin juga ada yang tidak. Pertama sekali, cuba anda klik kanan..BOLEH x?..1 pop up akan keluar dengan error right click disable..

 Kalau nak buat..senang sahaja...camni:

 1. Copy script ini:

 <script type="text/javascript"> function disableRightClick(e) { var message = "Right click is disable"; if(!document.rightClickDisabled) // initialize { if(document.layers) { document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown = disableRightClick; } else document.oncontextmenu = disableRightClick; return document.rightClickDisabled = true; } if(document.layers || (document.getElementById && !document.all)) { if (e.which==2||e.which==3) { alert(message); return false; } } else { alert(message); return false; } } disableRightClick(); </script>

2. Klik dashboard > design > page elements > Add a gadget > HTML/javascript > paste dalam content.
3 . Tidak perlu tulis tajuk. Pada highlight biru seperti dia atas, anda boleh tukar kepada ayat lain..Seterusnya klik save dan anda telah selesai. Sesuai jika anda mahukan privasi pada 'copyright'  GAMBAR walaupun coding masih boleh dilihat dengan Ctrl + U, drag ataupun print screen....tapi sekurang-kurangnya kita dah melambat kan usaha 'die' beberapa saat..hihi..

Selamat mencuba..=)

No comments:

Post a Comment